Vesivahingon korjauksen eri vaiheet
19.08.2015 09:26
Tyypillisin projektimme on jonkinlainen vesivahinko. Jokainen vahinko on erilainen, mutta työvaiheet voidaan karkeasti jakaa neljään eri vaiheeseen;
- vahinkokartoitus
- purku- ja avaustyöt
- kuivaustyöt
- jälleenrakennus
Vahinkokartoitus.
Vesivahingon sattuessa asiakkaat yleisesti soittavat joko vakuutusyhtiöön tai suoraan meille vakuutusurakoitsijoille. Vahinkokartoitus on lähes aina suositeltavaa suorittaa mahdollisimman pian vaurioiden laajenemisen minimoimiseksi. Kartoituksessa kosteuskartoittaja aloittaa aloittaa tarkastuksen selvittämällä vahingon aiheuttajan ja ehkäisemällä lisävahingot. Näiden akuuttien vaiheiden jälkeen kosteuskartoittaja lähtee kosteusmittausten ja havaintojensa perusteella kartoittamaan vahingon laajuutta. Tämä vaihe vaatii poikkeuksetta vahinkoalueen rakenteiden selvittämistä kosteuden sijainnin määrittämiseksi. Kun lisävahingot on estetty ja vauriot selvitetty kartoittaja raportoi kartoituksen havaintoineen ja mittaustuloksineen sekä suositellut toimenpiteet. Raportin pohjalta asiakas lähtee tavallisimmin neuvottelemaan korjausta vakuutusyhtiön ja vahinkourakoitijan kanssa.
Purku- ja avaustyöt.
Pienenkin vesivahingon korjaaminen edellyttää lähes poikkeuksetta vähintään pieniä avaustöitä. Kun vahinko pääsee kastelemaan pinnotteiden alapuolisia rakenteita, ei rakenteet ole pinnotteiden läpi kuivattavissa kohtuullisess ajassa, joten n.95% vahingoista joudutaan pinnotteita ainakin osin poistamaan. Myös runkorakenteita joudutaan välillä purkamaan - joko rakenteen kuivaaminen on mahdotonta tai rakenne on päässyt vaurioitumaan. Esimerkiksi puu- ja levyrakenteissa alkaa kastumisen jälkeen lyhyessäkin ajassa mikrobikasvua, joten puu- ja levyrakenteiden purkaminen on hyvinkin tyypillistä.
Kuivaustyöt.
Usein kaikkia (vaurioitumattomia) kastuneita rakenteita ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää lähteä purkamaan - nämä rakenteet tulee kuitenkin kuivata ennen jälleenrakentamista. Kuivausmenetelmiä ja tekniikoita on useita erilaisia, kuivauksen asentajan tulee kohdekohtaisesti valita sopivin menetelmä jokaiseen kuivattavaan rakenteeseen.
Kuivausten asentamisen jälkeen kuivauksen etenemistä seurataan tarkistusmittauksin, kunnes rakenteet ovat kuivat. Kuivaustöiden päätyttyä kuivauksen asentamisen ja tarkistusmittauksissa havaitut huomiot sekä mittaustulokset kirjataan kuivausraporttiin, joka toimitetaan asiakkaalle.
Jälleenrakennustyöt.
Rakenteiden kuivumisen jälkeen suoritetaan usein desinfiointikäsittelyt ennen jälleenrakentamista. Desinfiointikäsittelyn tarkoituksena on poistaa runkorakenteiden pintaan mahdollisesti poistetuista materiaaleista jääneet mikrobit. Lisäksi desinfiointikäsittely puhdistaa purkutöiden aikana sisäilmaan ja sisäpinnoille levinneet epäpuhtaudet.
Desinfiointien jälkeen jälleenrakennustyöt voidaan aloittaa ja tila palauttaa jälleen asukkaiden käyttöön.